Доротеа Фербриџ

Доротеа Ен Фербриџ наречена Дора Фербриџ (1862 — 25 август 1931) — јужноафриканска авторка и ко-основач на Еснафот на лојални жени . [1]

БиографијаУреди

Фербриџ била ќерка на угледен адвокат, научник и парламентарец од Кејп Таун и братучедка на Кингсли Фербриџ (1885–1924; Родезиски поет и основач на „ Друштвото Фербриџ “). Се школувала во Лондон и многу патувала. [1] [2]

Како високо почитувана трета генерација британски доселеници, Фербриџ била столб на колонијалниот естаблишмент. Таа се сретнала со Британки од повисоките општествени класи кои патувале во Јужна Африка од Британија пред и за време на Втората Бурска војна . Фербриџ била основачки член на Еснафот на лојални жени, добротворна организација која ги охрабрувала жените во Јужна Африка и ја поддржувала Британската империја и нејзините сили на Британската империја вклучени во конфликт. Еснафот се погрижил да се контактираат роднините на загинатите војници и гробовите да бидат соодветно обележани и евидентирани. Кога еснафот испрати членови во Британија за да објаснат што прават за да соберат пари, жените кои имале уво од машкиот британски естаблишмент ја формирале Викторија лига за да промовираат врски меѓу организациите во рамките на Британската империја. Овие жени ги поттикнале Вајолет Маркам, Едит Лителтон, Виолет Сесил и Маргарет, грофицата од Џерси, кои сите социјално ја запознале Доротеа Фербриџ. [1] [2]

По војната во Бур, Фербриџ продолжила да ја поддржува интеграцијата на Јужна Африка во Британската империја. Таа се обиде да воспостави Унија на Јужна Африка со помирно население и заедничко чувство за јужноафриканската историја. Унијата на Јужна Африка била основана во рамките на уставниот аранжман кој ги охрабрувал блиските врски со остатокот од Британската империја. [1]

РаботиУреди

Нејзините дела вклучуваат: [1]

 • Тоа што беше (1910) - роман сместен во почетокот на историјата на Кејп.
 • Пиет од Италија (1913)
 • Носачот на факелот (1915)
 • Историја на Јужна Африка (1917) — училишна историја
 • Историски куќи на Јужна Африка (1922) — студија за старите фарми од Кејп Холандски фарми
 • Непоканетиот (1926)
 • По патиштата на Кејп (1928) - Водич за патување
 • Патот на аџиите во Јужна Африка (1928) — туристички водич
 • Историски фарми на Јужна Африка (1932) - студија за старите фарми од Кејп Холандски фарми
 • Градини на Јужна Африка (1934) - Со некои поглавја за практично градинарство под услови на Јужна Африка и некои белешки за одгледување на јужноафрикански диви цвеќиња

Фербриџ изменето: [1]

 • Дневниците на Кејп на Лејди Ен Барнард (1924)

БелешкиУреди

 

НаводиУреди

 • Bush, Julia (2000), Edwardian Ladies and Imperial Power (illustrated. изд.), A&C Black, стр. 90, ISBN 9780718500610
 • Sage, Lorna; Greer, Germaine; Showalter, Elaine, уред. (1999), „Fairbridge, Dorothea (Ann)“, The Cambridge Guide to Women's Writing in English (illustrated. изд.), Cambridge University Press, стр. 230, ISBN 9780521668132
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Sage, Greer & Showalter 1999.
 2. 2,0 2,1 Bush 2000.