Дордрехт (хол. Dordrecht) — град во Холандија во покраината Јужна Холандија. Тоа е четврти по големина град во покраината, со население од 118.782 во 2014 година Општината го опфаќа целиот остров Дордрехт, исто така, често се нарекува „Het Eiland ван Dordt“ (Островот на Dordt), граничи со реките Стар Мас, Бенеден Мерведе, Нов Мерведе, Холандс Деп и Дордрише Кил. Дордрехт е најголемиот и најважниот град во Drechtsteden и е исто така дел од Рантстад, главната конурбација во Холандија. Дордрехт е најстариот град во Холандија и има богата историја и култура.

Панарома на Дордрехт

Историја

Во 18 век, важноста на Дордрехт почна да бледнее, и Ротердам стана главен град во регионот. Сепак, во текот на вековите, Дордрехт одржа клучна функција во одбрана на Холандија. Тоа беше домаќин на поделба на армијата и во 20 век. За време на мобилизација на август 1939 година, пешадија и артилерија беа испратени во Дордрехт да се брани на островот. Кога Германците извршија инвазија на Холандија на 10 мај 1940 година германските падобранци слетаа во Дордрехт. По жестоките борби успеаа да стигнат на мостовиите Дордрехт-Moerdijk и Дордрехт-Zwijndrecht. Многу згради во Дордрехт биле уништени. На крајот на Втората светска војна, во текот на зимата 1944-1945, Дордрехт и неговата околина беа во средината меѓу спротивставените армии. На границата меѓу окупирана и ослободените региони трчаа долж Холандс Diep. Дордрехт конечно беше ослободен од страна на канадската армија. Во 1970 година, општината Dubbeldam (тогаш околу 10.000 жители) и јужниот дел на општина Sliedrecht беа вклучени во Дордрехт, со што Дордрехт и Островот станаа една општина. 

Демографија

Во 2008 година, околу 17% од населението на Дордрехт беше од не-западно потекло. Помеѓу 2005 и 2008 година, овој број не е променет. Алохтоното населението се за голем дел од младите луѓе, а на домородното население почна да возраст многу брзо. Над шест илјади Турци живеат во Дордрехт, од кои многумина се по потекло од Kayapinar. Според социјално- географскита Канцеларијата на Дордрехт, населението се состоеше од следните етнички групи во 2005 година [13] и во 2008 година 

Население во Дортдрехт
Етнички Групи 01-01-2005 01-01-2008
Етнички Холанѓани 86,594 86,611
Други западни алохтони 11,610 11,580
Турци 6,113 6,326
Мароканци 2,521 2,611
Суринамци 2,759 2,796
Холандски Антили 3,199 3,037
Други не-западни алохтони 6,528 5,226
Вкупно 119,324 118,187

Култура

Поради долга и важна улога во холандската историја, Дордрехт има богата култура. средновековниот центарот на градот е дом на повеќе од 950 споменици. Во градот, исто така се сместени 7 историски цркви и 6 музеи во релативно мала област и е домаќин на многу фестивали и настани секоја година.

Галерија

уреди

Наводи

уреди
Notes

Надворешни врски

уреди