Доминик Скутецки

Доминик Скутецки ( Dominik Skutecký) - (14 февруари 1849 година, Гајари - 13 март 1921 година, Банска Бистрица) бил словачки сликар од еврејско потекло. Специјализирал пејзажи, портрети и сцени жанрова уметност.[1].

Автопортрет (1888)

ЖивотописУреди

По смртта на неговиот татко во 1859 година, неговото семејство се преселило во Виена, каде што тој ги започнал своите уметнички студии кај вајарот Јохан Мејкнер.

Тој исто така одел на приватни часови по уметност на Ликовна академија, каде што учел со Карл Вурцингер и Карл фон Блаас од 1865 до 1867 година. по добиената стипендија, ги продолжил студиите во Венеција од 1867 до 1870 година, каде работел со сликарот Помпео Марино Молменти на Академија од Бел Арти.

Тој исто така помина неколку месеци во Ликовна академија, Минхен.

По 1873 година, тој бил жител на Виена, каде што претежно бил сликар на портрети.

Неговата прва големо изложба била на Кунстлерхаус во 1875 година.

Токму во тоа време тој ја запозна Сесилија Лови, модел со која подоцна ќе се ожени.

За време на неговиот прв престој во Банска Бистрица, од 1884 до 1886 година, тој се концентрирал на пејзажи и жанровски сцени од околината.

Се сместил трајно во 1889 година и уште еднаш започнал да слика портрети на значајни граѓани во местото.

Подоцна, тој ја организирал ликовни изложби, на која изложил (120 дела) во 1902 година.

Неговите дела може да се видат во Националната галерија на Словачка. Многу од делата се во приватни колекции.

Неговата ќерка, Карола Скутека-Карвашова исто така била сликарка, а неговиот син, Александар Скутеки бил познат архитект[2].

Селектирани делаУреди

НаводиУреди

Надворешни врескиУреди