Дијабаз е изливна и жична карпа од габро групата. Оваа карпа создадена е најчесто ворамки на спилит - кератофирските асоцијации.[1]

Офитски дијабаз

Дијабази се темнозелени до црна боја, лачени топчесто или плочесто. Структурата е офитска, а текстурата е масивна или мандоласта. Се јавуваат во вид на помала маса со неправилна форма, во вид на плоча или силови, и во вид на жици со различна дебелина.

Литература

уреди
  1. Ђорђевић В., Ђорђевић П., Миловановић Д. 1991. Основи петрологије. Београд: Наука

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. „Предности и мане габро-диабаза“. Архивирано од изворникот на 2020-06-27.