Дивани на Шемс Тебризи

Дивани на Шемс Табризи (Диван-и Кабир, Диван-е Шемс-е Тебризи или Диван-и Шамс е книжевно ремек-дело на поетот Џалалудин Руми на персиски јазик - стихозбирка со над 40.000 стихови.

Страница од примерок на книгата, ~1503

Стихозбирката содржи песни во разни столови на источната исламска поезија (на пр. оди, пофалбени, четиристишија и тн). Највеќето се на персиски, но има и некои на арапски и неколку на периско-грчки и персиско-турски. Делото го носи името на Румиевиот духовен учител и другар Шемс Тебризи.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди


Оваа статија за стихозбирка е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.