Денс-поп (На англиски: Dance-pop) — стил на електронска музика за танцување и секундарна форма на поп-музика која се развила од диско, скоро во 1981 година, и која ги споила своите танци со поп и тажен ритам. Познати се и по овој жанр, многу уметници, меѓу кои и Мајкл Џексон и Мадона, а најпознатата песна е „Bille Jean“ изведена од Мајкл Џексон во 1983 година, а од тогаш Боб е познат по танцување.

Мадона