Денеш Пазманди (1781–1854)

Денеш Пазманди (10 март 1781 - 1 февруари 1854) бил унгарски земјопоседник и политичар, кој бил член на Националниот комитет за одбрана за време на Унгарската револуција од 1848 година. Работел како гроф на округот Фејер во 1848 година. Тој се предал пред полевиот маршал Виндишгрец-Гратз во јануари 1849 година.

Pázmándy Dénes (1781–1854).jpg

Тој беше татко на Денеш Пазманди, јуниор.

НаводиУреди

  • Унгарски биографски лексикон (унгарски)
  • Horváth, Mihály : Huszönöt év Magyarország történelméből 1823 - 1848 . (I-III., Genf, 1865)
  • Tóth, Lőrinc: A két Pázmándy (Hazánk, 1884. 1. sz. )
  • Спира, Ѓорѓи: магија форадаломе 1848 - 49-бен . Будимпешта, 1959 година.