Демографија на Централноафриканската Република

Според податоци од 2006 година, населението на Централноафриканската Република изнесува 4 303 356 луѓе.

Динамика на населението (1961 - 2003)

Старосна структура уреди

(2006)

  • 0-14 години: 41.9% (мажи 907 629/жени 897 153)
  • 15-64 години: 53.9% (мажи 1 146 346/жени 1 173 268)
  • над 65 години: 4.2% (мажи 71 312/жени 107 648)

Коефициент на плодност уреди

Расен состав уреди

  • 99.7 % - црни Африканци
  • 0.3 % - бели Африканци

Религија уреди

Јазик уреди

Службен јазик во земјата е францускиот.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди