Демографија на Зелениот ’Рт

Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Зелениот ’Рт или наречена Зелено’ртска Република изнесува 426 998 луѓе.

Старосна структураУреди

(2006)

(2008)

Коефициент на плодностУреди

Етнички составУреди

  • 71 % - креоли
  • 28 % - црно население
  • 1 % - бело население

РелигијаУреди

Повеќе од 93% од населението на Зелено’ртската Република е Римокатоличко, според едно информативно гласање спроведено од страна на локалните цркви.[1] Најголема протестантска вероисповед е Назаретската црква.[1] Во земјата постојат и други помали верски заедници како Бахаи, која како муслиманска религија бележи раст во последните неколку децении. Бројот на атеистите се проценува на околу 1% од населението.

Самиот устав на земјата ја почитува слободата на вероисповед кај сите верници[1] .

ЈазициУреди

Основен јазик во земјата е португалскиот.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 International Religious Freedom Report 2007: Cape Verde. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (September 14, 2007). Статијава содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врскиУреди