Демографија на Бутан

Демографијата на Бутан ја отсликува состојбата во Бутан поврзана со населението, етничките групи, религијата и јазиците.

Бутанци на национален фестивал.

Демографска статистика според ЦИАУреди

НаселениеУреди

691.141(јули 2009)

Годишна старостУреди

0-14 години: 30.2% (мажи 106.410/жени 102.164)
15-64 години: 64.3% (мажи 235.988/жени 208.484)
65 и повеќе: 5.5% (маже 20.169/жени 17.926) (2009)

Пораст на населениеУреди

1.267 % (2009)

РаѓањаУреди

20.07 раѓања/1.000 население (2009)

СмртУреди

7.39 смртни случаи/1.000 население (јули 2009)

Животен векУреди

Вкупно население: 66.13 години
Мажи: 65.33 години
Жени: 66.97 години (2009)

НаталитетУреди

2.38 родени деца (2009)

СИДА/ХИВУреди

Просечно инфицирани: помалку од 0.1% (2001)
Луѓе што живеат о ХИВ: помалку од 100 (1999)

НационалностУреди

Именка: Бутанец / Бутанци; Бутанка / Бутанки
Придавка: Бутански, бутански

Етнички групиУреди

Нгалопи и Шарчопи 60%, Лоцампа (Непалци) 25%, останати локални народи 15%.

РелигијаУреди

  Главна статија: „Религија во Бутан.

Околу две третини од населението се припадници на Друкпа Кагјура или Нингмапа Будизмот. Околу една третина од населението се припадници на хиндуизмот, кој пак најмногу е застапен на југот од земјата. Останатите религии се застапени со помалку од 1 процент.

ЈазициУреди

Ѕонгка јазик (официјален), исто така се зборуваат неколку тибетски и непалски дијалекти.

ПисменостУреди

Дефиниција: лица над 15 години можат да пишуваат и читаат
Вкупно население: 47%
Мажи: 60%
Жени: 34% (2003)

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди