Деифоб (старогрчки: Δηίφοβος = „оној кој го обележува крадецот“) — лик од старогрчката митологија, син на тројанскиот крал Пријам и на Хекаба. Тој бил пријател на Енеја, еден од најголемите тројански јунаци. Според едно предание, по смртта на Парис, Деифоб се оженил со Хелена.[1]

Наводи уреди

  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 164-165.