Деве Баир е месност на која се наоѓа истоимениот главен и најголем граничен премин на македонско-бугарската граница, на оддалеченост од 22 километри од градот Крива Паланка. Местото се нарекува и Рамна Нива. Бугарскиот премин се нарекува Ѓуешево (Гюешево).

Деве Баир

Етимологија на топонимот

уреди

Деве Баир е турско име, со буквален превод „камилски рид“. Името, местото го добило поради својот облик во вид на грпки од двогрба камила.

Галерија

уреди

Надворешни врски

уреди