Дванаесет искушенија

Дванаесет искушенија (шпански: Doce cuentos peregrinos) - збирка раскази на колумбискиот писател Габриел Гарсија Маркес. Во 2008 година, книгата била издадена на македонски јазик од страна на издавачката куќа „Три“.

СодржинаУреди

Збирката содржи пролог во кој авторот дава дополнителни објасненија за расказите, како и 12 раскази:[1]

 • Среќен пат, господине претседателе
 • Авионот на заспаната убавица
 • Ги изнајмувам своите соништа
 • Сакав само да телефонирам
 • Духови во август
 • Марија Дос Празерес
 • Седумнаесет отруени Англичани
 • Трамонтана
 • Среќното лото на госпоѓицата Форбс
 • Светлината е како вода
 • Траги од твојата крв во снегот

НаводиУреди

 1. Габриел Гарсија Маркес, Дванаесет искушенија. Скопје: Три, 2008.