Данил Перејаславски

Данил Перејаславски е христијански светец од 16 век.

Данил Перејаславски
Venerable
Починал(а) 9 век
Почитуван(а) во православие
Слава Православие: 7 април

Според христијаните, како посебен подвиг ја имал грижата за мртовците. Кога и да слушнел дека се нашол некој замрзнат или на друг начин умртвен, тој ќе побрзал пристојно да го погреба и за него на Бога да се помоли. Мирно завршил во 1540 година[1].

Православната црква нејзиниот ден го чествува на 7 април.

НаводиУреди

  1. „Охридски пролог“ стр. 144