Григориополски предавател

47°16′54″N 29°25′22″E / 47.28167° СГШ; 29.42278° ИГД / 47.28167; 29.42278

Григориополскиот предавател (руски термин: Мајачки радио центар) е многу голема установа за емитување која се наоѓа близу Мајак во Молдавија поточно Приднестровие кај границата со Украина.

Градежните работи на овој објект со површина од 950 хектари, кои биле дигнати на почетокот на 90-тите, над 20 предаватели кои работат во краток и среден бран, се одвивале меѓу 1968 и 1975 година. Антените се состојат од неколку антени за кратко бранови со височини помеѓу 60 и 160 метри и голема вртечка кратка бранова антена, која може да го насочи своето зрачење на секоја точка на Земјата. По распадот на Советскиот Сојуз, нејзините предаватели ги користеле повеќе странски радиодифузни компании. Во 1997 година, неколку антени биле уништени или оштетени од прекумерно мрзнење. Најголемата загуба бил јарболот долг 300 метри и јарболот висок 250 метри користен за емитување на среден бран.

Надворешни врски уреди