Грејач (Алексинац)

Грејач е населба во Србија во градот Алексинац во Нишката област. Според пописот од 2002 година имало 696 жители (според пописот од 1991 година имало 754 жители).

Тука се наоѓа железничката станица Грејач и ФК Единство ГВД Грејач.

ДемографијатаУреди

Во областа на Грејач живеат 581 полнолетни жители, а просечна возраст на населението изнесува 44,8 години (43,4 за мажи и 46,3 за жени). Во селото постојат 223 семејства, а просечниот број на членови на семејството е 3,12.

Оваа населба е речиси целосно населена со Срби (според пописот од 2002 година), а во последните три пописи, имало намалување на населението.

Познати личности родени во ГрејачУреди

Во областа на Грејач е родена популарната пејачка Билјана Јевтиќ.

 Надворешни врскиУреди