Грб на Мадагаскар

Грбот на Мадагаскар се состои од штит на средината на грбот на кој се наоѓа мапата на островот Мадагаскар. Под натписот има глава на зебра, а над има штит со зраците на сонцето. На врвот на грбот се наоѓа натписот "REPOBLIKAN'I MADAGASIKARA" (Република Мадагаскар), а подоле стои натписот "TANINDRAZANA, FAHAFAHANA, FANDROSOANA" (Татковина, Слобода, Развој). Целиот грб се состои од следните бои: црвена, зелена, жолта, сина и бела.

Грб на Мадагаскар
Seal of Madagascar.svg
Подробно
Мото"REPOBLIKAN'I MADAGASIKARA" (Република Мадагаскар), "TANINDRAZANA, FAHAFAHANA, FANDROSOANA" (Татковина, Слобода, Развој)

ПоврзаноУреди