Грб на Кувајт

Грбот на Кувајт е официјалниот грб на државата кој бил усвоен во 1962 година. Грбот се состои од штит со знамето на Кувајт со сокол со расширени крилја. Соколот држи диск кој има приказ на брод кој плови со целосното име на државата над него на арапски јазик.

Грб на Кувајт

Пловењето е симбол на поморската традиција на државата и се наоѓа на грбот на Катар. Соколот е симбол на Бану Квараиш и се наоѓа на многу арапски грбови.

ПоврзаноУреди