Грбот на Куба лежи на златен штит со златен клуч во горниот дел кои ја симболизираат клучната позиција на Куба помѓу двете Америки. Изгрејсонцето го симболизира раѓањето на нова нација, а петте линии ја симболизираат поделеноста на Куба во колонијалното време.

Грбот на Куба

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди