Грации (латински: Gratiae) — убави девојки во римската митологија, кои се симбол на мили и симпатични девојки. Во старогрчката митологија, тие се познати како Харити, т.е. трите ќерки на Зевс и Хера: Евфросина (Весела), Аглаја (Сјајна) и Талеја (Обилна, Цветна). Тие се чест мотив во уметноста.[1]

Три Грации

Наводи уреди

  1. A. V., „Objašnjenja“, во: Apulej, Zlatni magarac, Dereta, Beograd, 2011, стр. 220.