Годините на патувањата на Вилхелм Мајстер

Годините на патувањата на Вилхелм Мајстер - роман на германскиот писател Јохан Фолфганг Гете, првобитно објавен во 1821 година.

Содржина уреди

Осврт кон делото уреди

Според сведочењето на самиот Гете, на овој роман најчесто му се забележувало тоа што дека главниот лик премногу се движи во лошо друштво. Меѓутоа, тој намерно ја применил оваа постапка, зашто лошото друштво го сметал за суд на доброто друштво, а тоа му овозможило да ги искаже своите ставови за доброто друштво, со што успеал да создаде поетско дело кое се одликува со разновидност.[1]

Наводи уреди

  1. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 5.