Глиптотека

ликовен музеј во Минхен
(Пренасочено од Глиптотека (Минхен))

Глиптотека (германски: Glyptothek) — ликовен музеј во Минхен, Германија. Бил отворен за време на баварскиот крал Лудвиг I, за неговата збирка старогрчки и римски скулптури. Градбата е дело на Лео фон Кленце во неокласичен стил, изградена од 1816 до 1830 г.

Глиптотеката во Минхен

Историја уреди

Зградата била нарачана од страна на принцот (подоцна крал) Лудвиг Август, заедно со други проекти, како што е соседниот и зградата каде што се наоѓа државна збирка старогрчки и римски старини, како споменик на Стара Грција. Тој ја замислил „германската Атина“, во која ќе се памети старогрчката култура; го изградил на вратата од Минхен. Глиптотека е најстариот музеј во Минхен.

Бил дизајниран од архитектите Карл фон Фишер и Лео фон Кленце во 1815 година. а другата беше организирана во стилот на форумот, со Gliptotek на северната страна. Шарените фрески и штуко фасадите се изработени од истакнати уметници како што се Питер фон Корнелиус, Клеменс фон Чимерман и Вилхелм фон Каулбак, украсени со ѕидовите на музејот.

Во годините помеѓу 1806 и отворањето на музејот во 1830 година, Лудвиг завршил значајна збирка од старогрчки и римски скулптури. Преку неговите агенти успеал да се здобие со предмети како Медуза Ронданини, Барберини Фаун и 1813 година. годишни фигури од храмот Апхеа на Аегини.

Највеќето дела во Глиптотеката останале недопрени во Втората светска војна, со исклучок на фреските кои се уништени. Со повторното отворање на музејот во 1972 година, на нивно место видливи се само тули од малтерисани тули. Од Асирската сала, која беше во 1850 година, бил ставен на внатрешниот двор Кленце не се врати, ортостатска асирската релјефи од дворецот на кралот Ашурнасирпала вториот и лав од иштарската капија на Вавилон биле префрлени во државниот собирање на египетската уметност.

Надворешни врски уреди