Гигапикселната макро слика е дигитално сликовна битмапа, составена од една милијарда (10 9) пиксели (делови на слика), или 1000 пати поголема од информациите заробени од дигитален фотоапарат од 1 мегапиксел. Создавање вакви слики со висока резолуција вклучува изработка на мозаици (спојување на слики) на голем број дигитални фотографии со висока резолуција, кои потоа се комбинираат во единствена слика.

Гигапикселните макро-слики се направени со "редење" на голем број фотографии заедно со цел да се зголеми длабочината на полето, а потоа да се залепат добиените слики заедно во техника позната како „нареди и спој“. Ваквите слики обично се со големи димензии и не можат лесно да се гледаат. За да се направат такви слики достапни, тие се претвораат со употреба на плочно-сликовни техники, така што ќе може да се гледаат во мрежен прелистувач. Ваквите техники се запознаени со секојдневната употреба во пример „Google Maps“.

НаводиУреди