Отвори го главното мени

МстоположбаУреди

Естонија е држава која се наоѓа во Североисточна Европа.

ГранициУреди

Вкупната површина на земјата изнесува 45.226 км², и според тоа се наоѓа на 129 место по големина во светот. Естонија има копнени и водни граници. Копнените граници и се со Летонија и Русија, и тоа на југ со Летонија и на исток со Русија. Водните граници се со Финска, Летонија, Русија и Шведска.

Главниот град Талин е најголемиот во државата со oколу 400.911 жители.

НаселениеУреди

Според пописот, вкупното население во Ерменија е oколу 1.332.893 жители. Густината на населеноста е 30 жит/км² жители на квадратен километар.

КлимаУреди

Естонија е прибалтичка земја. Се протега и на група од 1.521 острови, меѓу кои најголеми се Сарема и Хиума. Релјефот е претставен претежно со низини.

ПоврзаноУреди