Генерален директорат за минерално истражување и експлоатација

Генерален директорат за минерално истражување и експлоатација на Турција (турски: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, попознат како MTA) — научна институција основана од Министерството за енергетика и природни ресурси на 14 јуни 1935 година[1].

Türkiye Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Binası, Ankara.jpg

МТА спроведува геолошки и геофизички истражувања низ цела Турција, со цел да ги истражи природните ресурси, како нафтените и енергетските суровини. Институцијата има 6 оддели со многу различни лаборатории за анализи[2], 12 окружни канцеларии и еден објект за обука на геолози и геофизички инженери во Анкара. Освен што се фокусира на теренска работа за рударски истражувања, МТА има и објекти за далечински сензори уште од 1975 година[3]. Одделот за далечински сензори работи под одделот за истражување за геофизика на МТА и ТУБИТАК има соработка уште од раните 1970-ти[4].

МТА го објавува Билтенот за минерални истражувања и истражувања двапати годишно од 1936 година. Трудовите се објавуваат на англиски и турски јазик од 1950 година и се дистрибуираат низ целиот свет.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди