Газела (поезија)

строфа во блискоисточната поезија

Газела е лирска песна која вообичаено се состои од 7 до 20 стихови. Притоа, на римуваниот стих често се додава рефрен, кој се состои од еден или два исти збора. Газелата потекнува од арапско-персиската книжевност.[1]

Наводи Уреди

  1. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 30.