Вратобрадец (жаргон)

Вратобрадец“ е пејоративен термин и стереотип за мажите коишто покажуваат одлики на социјална необичност, неуспех или претенциозност.[1] Терминот е поврзан со тековниот (2014 година до денес) стил на брада „брада на врат“, и во проширување, стереотип на личност со прекумерна тежина, „неспастрен“ корисник на интернет со екстремни и специфични политички ставови.[2][3][4] Стереотипот „вратобрадец“ е исто така поврзан со стрипови, Зандани и ламји, Магија: Собирањето, Отаку супкултура, Моето мало пони и одредени игри како што се PC и конзолните игри (пр. Лига на легенди).[5] Стереотипот често е поврзуван со различни заедници, вклучувајќи инцели[6] и Движења за правата на мажите.[7]

Во популарната култура уреди

Некои го сметаат Џеф Албертсон од Симпсонови како вратобрадец поради неговиот изглед и љубов за стрипови.[8]

Некои го сметаат карактерот Чума во „Девојката со тетоважа змеј“ (2011) како вратобрадец.

Во Саут Парк „Води љубов, не варкрафт“ епизода постои вратобрадец по име Џенкинс кој го троши сето свое време играјќи Ворлд оф варкрафт.

Поврзано уреди

  • Бета мажјак (жаргон)

Наводи уреди

  1. Wilcon, Daniel (10 December 2016). „A Thoughtful, Critical Analysis: Am I a Neckbeard?“. Study Breaks. Посетено на 2017-04-19.
  2. Allegretti, David (2016-11-21). „I Started Wearing a Fedora to See if it Would Ruin My Life“. Vice. Посетено на 2017-04-05.
  3. Caffier, Justin (2017-02-09). „Every Insult the Left Uses to Troll Conservatives, Explained“. Vice. Посетено на 2017-04-05.
  4. Lauren Rosewarne (25 January 2016). Cyberbullies, Cyberactivists, Cyberpredators: Film, TV, and Internet Stereotypes: Film, TV, and Internet Stereotypes. ABC-CLIO. стр. 77–. ISBN 978-1-4408-3441-7.
  5. Furino, Giaco (2014-08-20). „Dungeons & Dragons Is Officially Cool Again“. Vice. Посетено на 2017-04-05.
  6. Brooke Kushwaha. „Put on Your Thinking Cap: A Hat History“. The Wesleyan Argus. Посетено на 2018-09-28.
  7. Emmett Rensin (2015-08-18). „The internet is full of men who hate feminism. Here's what they're like in person“. Vox. Посетено на 2017-08-20.
  8. „How neckbeards have become a screen stereotype“. The University of Melbourne. Посетено на 2018-09-29.