Војводството Брзег (полски: Księstwo Brzeskie) или Војводство Бриг (германски: Herzogtum Brieg; чешки: Knížectví břežské) — едно од Војводствата на Шлеска, создадено во 1311 година за време на фрагментацијата на Војводството Шлеска. Боемски феуд од 1329 година, бил управуван од Шлеските Пјасти до нивното изумирање во 1675 година. Нејзин главен град бил Брзег во Долна Шлеска.

Војводство Брзег
Księstwo Brzeskie (Полски)
Břežské knížectví (Чешки)
Herzogtum Brieg (Германски)
Ducatus Briegensis (Латински)

1311–1675


Грб

Местоположба на Брзег
Шлески војводства 1312–17: Војводството Брзег во светло сива боја
Главен град Брзег
Јазици Полски, Германски, Чешки, Латински
Вероисповед
Уредување Војводствo на Шлеска
Историски период Среден век
Ран модерен период
 -  Основана 1311
 -  Поделен од Легњица 1311
 -  Вазал на Бохемија 1329
 -  Договор за наследување со Бранденбург 1537
 -  Припоен кон Прусија 1742