Воен бродброд што е дел од Воената морнарица, способен да извршува борбени или посебни задачи. Бродот има оружје и друга воена опрема, има екипаж во воена служба и носи поморско знаме, кое ја одредува неговата државна принадлежност. За Морнарицата, бродовите ја претставуваат нејзината бродска градба, нивното вооружување е основата на борбените средства на Морнарицата. Подморниците и површинските бродови припаѓаат на различни видови сили. Составувањето на современ брод, по правило, предвидува противатомна заштита: рационализиран облик на надградби, соодветни уреди на палубата, преку запечатени премини по целата должина на трупот на бродот, комбинација на антенски уреди итн.

Магдебург (Magdeburg) — германска корвета

Архитектурата на бродот се изведува земајќи го предвид обезбедувањето минимална визуелна и електронска видливост, намалување на бучавата на бродот, неговите системи, уреди и механизми. Бродот се движи со парна турбина, парна енергија, дизел, електрична, гасна турбина или комбинирана (дизел-електрична, дизел-гасна турбина), а од 1950-тите — јадрени централи.[1] Во зависност од намената, при проектирање и изградба на брод се земаат предвид: видот, количината, одликите за тежина и големина и сместувањето на оружјето, електраните, авионите, техничките уреди, муницијата, горивото, материјално-техничката опрема; барањата за поставување и опремата на командното место и борбените пунктови, сервисните и удобни простории за личен состав и други. Врз основа на ова, се одредуваат главните размери на бродот и неговото поместување. Бродот мора да има висока пловидбена способност (стабилност, погон, управување, итн.) и можност за опстанок за пловење во тешки услови и ефективна борбена и итна штета.[2]

Наводи Уреди

  1. „What is a Warship? (with pictures)“. Wiki Motors (англиски). 2023-05-13. Посетено на 2023-05-19.
  2. „United Nations Convention on the Law of the Sea. Part II, Subsection C“. United Nations. Посетено на 28 June 2015.

Надворешни врски Уреди