Водородна бомба

вид јадрена бомба

Водородна бомба или термојадрено оружје — популарно име за избувлива направа користејќи го принципот на јадрено соединување (спојување на атомски јадра), што ослободува огромна количина на енергија. Нејзиното име се должи на тоа дека материјата што се користи за синтеза е еден од двата тешки изотопи на водород — деутериум или тритиум.[1][2]

Начело на водородната бомба: Бомбата користи зрачење за да ги притиска и загрева одделните делови од термојадреното гориво

Наводи

уреди
  1. Greene, Jes (25 March 2015). „A physicist might be in trouble for what he revealed in his new book about the H bomb“. Business Insider. Посетено на 20 November 2015.
  2. „What Is the Difference Between a Hydrogen Bomb and an Atomic Bomb?“. Time (англиски). 2017-09-22. Посетено на 2023-07-23.

Надворешни врски

уреди