Владивој (чешки кнез)


Владивој (о. 981 - јануари 1003) ― кнез на Чешка/Бохемија од 1002 година до неговата смрт.

Владивој
Кнез на Чешка
На престолмај 1002 – јануари 1003
ПретходникБолеслав III
НаследникБолеслав III
Роден(а)ок. 981
Починал(а)јануари 1003 (ок. 22 години)
Децанепознато
ТаткоМјешко I
МајкаДубравка

ЖивотУреди

Тој веројатно бил припадник на династијата Пјастовци, можеби втор син на Дубравка, ќерка на кнезот Болеслав I Чешки и нејзиниот сопруг кнез Мјешко I од Полска, или далечен роднина. Кога кнезот Болеслав III бил симнат од престолот за време на бунтот на чешкиот кланВршовци, бохемиските благородници го прогласиле Владивој, кој претходно избегал во Полска, кнез во 1002.[1] Чешкиот историчар Душан Шештик пишува дека Владивој го зел бохемискиот престол со поддршка на полскиот кнез Болеслав I Храбриот.[2] Во ноември, тој исто така ја добил поддршката од германскиот крал Хенри II кој му го препуштил бохемиското кнежевство.

Откако Владивој починал во 1003 година, Болеслав Храбриот ја нападнал Бохемија и го вратил Болеслав III Чешки кој имал убиени многу бохемиски благородници.[3][1] Се вели дека Владивој бил алкохоличар, а пиењето бил можен придонесувач за неговата смрт. Масакрот врз кланот Вршовци кај Вишеград, нарачан од Болеслав III довело до негово отстранување и наследување на неговиот помлад брат Јаромир.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Manteuffel 1982.
  2. Třeštík 2011.
  3. Berend, Urbańczyk & Wiszewski 2013.
Владивој (чешки кнез)
Роден(а): о. 981 Починал(а): 1003
Претходник
Болеслав III
Кнез на Чешка/Бохемија
1002–1003
Наследник
Болеслав III