Вишеградска група

Вишеградската група, е културна и политичка алијанса на четири средноевропски држави[1] - Чешка, Унгарија, Полска и Словачка, кои се членки на Европската Унија (ЕУ) и НАТО - со цел унапредување на меѓусебната воена, културна, економска и енергетска соработка со понатамошна нивна интеграција во ЕУ.[2]


Вишеградска група
Logo
     Членки на Вишеградската група     Други земји-членки на Европската Унија
     Членки на Вишеградската група     Други земји-членки на Европската Унија
     Членки на Вишеградската група     Други земји-членки на Европската Унија
Членство

Групата води потекло од самитот на водачите на Чехословачка, Унгарија и Полска во унгарскиот град Вишеград на 15 февруари 1991. Локацијата била избрана како намерна алузија на средновековниот Вишеградски собир во 1335 помеѓу Јован I од Бохемија, Карло I од Унгарија и Казимир III од Полска.

По распадот на Чехословачка во 1993, Чешка и Словачка станале засебни членки на групата. Сите четири земји-членки на Вишеградската група станале членки на ЕУ на 1 мај 2004.

Наводи

уреди
  1. http://www.visegradgroup.eu/about
  2. „The Bratislava Declaration of the Prime Ministers of the Czech Republic, the Republic of Hungary, the Republic of Poland and the Slovak Republic on the occasion of the 20th anniversary of the Visegrád Group“. Official web portal of the Visegrád Group. Архивирано од изворникот на 24 August 2014. Посетено на 24 May 2015.