Вишапакар

митско суштество

Вишапакар (ерменски: Վիշապաքար) исто така познати како вишап камења, вишап ѕвезди, „змијски камења“, „змејски камења“ или едноставно како вишапи, се карактеристични менхири кои ги има во голем број во Ерменија. Тие се најчесто во облик на пура со глава на риба или змија.[1] Наводно тие се слики од вишапи, мистични суштества. Според "Lonely Planet", вишап камењата се маркери за да се покаже локацијата на вода.

Вишап

Наводи уреди

Надворешни врски уреди