Википедија:ВикиПроект Перу

Перу: (портал, проект)  
Flag of Peru.svg

ВикиПроектот Перу е создаден со цел создавање на нови статии поврзани со Перу, одржување на постоечките и нивно категоризирање од страна на корисниците на Википедија кои се организирани во овој ВикиПроект за таа намена.

Ако сте заинтересирани да станете член во овој ВикиПроект слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите или изјавите слободно користете ја страницата за разговор.

ЦелиУреди

Работата на членовите на ВикиПроектот Перу се фокусира на:

 • креирање на нови квалитетни статии;
  • креирање на статии поврзани со сите Инка поими:
   • градови;
   • села;
   • реки;
   • езера;
   • планини;
   • котлини;
   • низини и др.
 • редизајнирање, разгледување и дополнување на постоечките страница;
 • категоризирање на статиите поврзани со Перу , по различни критериуми;
 • креирање на статии поврзан и со познати Перу од разни области.
 • креирање на статии поврзани со останатите Инка поими:
  • релјеф;
  • клима;
  • хидрографија;
  • екологија;
  • урбанизација и др.

Потребни статииУреди

Сè со цел да се подобри квалитетот, а и квантитетот на статии за Перу на македонската Википедија, ВикиПрокет Перу има своја листа на потребни статии. Во таа листа се наведени статии кои ги нема на нашата Википедија, а би требало да ги има. Покрај ова, видете и статии кои треба да се прошират. За подетален преглед видете:

УчеснициУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите Википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да го додадат шаблонот {{Корисник ВикиПроект Перу}} на нивните кориснички страници.

РаботаУреди

Организацијата на овој ВикиПроект им овзможува на неговите членови да се насочат на остварување на:

Примарната работа во која најмногу треба да се обрнува внимание на:

 • создавање на статии поврзани за најопширните поими за Перу и одржување на постоечките;
 • следење на промените кои настануваат и ја променуваат статистиката во однос на бројот на населението, густината на населеност и др.;
 • овозможување на полесен пристап кон конкретни податоци за читателот по пат на креирање на нови портали, создавање на нови категории и сл.
 • создавање на нови и одржување на постоечките статии поврзани со Перу.

ШаблониУреди

Puzzle A.png

 • {{Портал}} - Овој шаблон се користи за поврзување на статија со географскиот портал. Се става на крајот на статијата во делот „Видете исто така“. Се користи со следниов код: {{Портал|Перу|Flag of Peru.svg}}
 • {{ВикиПроект Перу}} - ознака дека статијата е дел од проектот Перу- се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Перу хипер навигација}} - шаблон за брза навигација кон порталот и прокетот за географија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Перу}} – шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.

НикулциУреди

 • {{Перу-никулец}} - се додава општо на сите статии поврзани со Перу.