Википедија:ВикиПроект Лингвистика

лингвистика: (портал, проект)  

ВикиПроектот Лингвистика е збир на страници кои овозможуваат полесна координација во уредувањето на статии поврзани со лингвистиката, оддржување и дополнување, нивно категоризирање, како и создавање на соодветни шаблони.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите слободно користете ја страницата за разговор.

УчеснициУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите Википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да го додадат шаблонот {{Корисник ВикиПроект Лингвистика}} на нивните кориснички страници.

ЦелиУреди

Активностите предвидени во овој проект се насочени кон остварување на следниве цели:

 • создавање на квалитетни статии поврзани со лингвистиката;
 • уредување на статии според критериумите за избор на статии на Главната страница и нивно предложување за таа намена;
 • одржување, дополнување и подобрување на квалитетот на постоечките статии;
 • категоризирање на сите статии поврзани со лингвистиката во соодветни категории, кои се во рамките на главната категорија лингвистика;
 • одржување на порталот;
 • создавање на нови шаблони за лингвистиката и оддржување и примена на постоечките;

ШаблониУреди

Puzzle A.png

 • {{Портал}} — Овој шаблон се користи за поврзување на статија со порталот Лингвистика. Се става на крајот на статијата во делот «Видете исто така». Се користи со следниов код: {{Портал|Лингвистика|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Лингвистика статија}} — ознака дека статијата е дел од проектот Лингвистика — се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВПЛИНГВИСТИКА хипер навигација}} — шаблон за брза навигација кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Лингвистика}} — шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{Лингвистика}} — се додава во статиите, кои ги содржи овој шаблон.
 • {{Инфокутија за писател}} — Овој шаблон се поставува на почетокот на статиите за писатели.

НикулциУреди