Вибрафон е најмлад инструмент од групата на ударни инструменти, а настанал 1921 година во САД.[1] Кај вибрафонот под секоја плочка се наоѓаат метални цевки во различни должини обесени право на кои долниот крај на цевките е затворен, а на горниот отвор се наоѓа подвижен капак - „пеперутка“. Тој под дејство на електрична струја се врти околу своите осовини и така наизменично го отвора и затвора резонаторот, предизвикувајќи вибрирање на јачината на звукот. Овој инструмент содржи и педала за регулирање на траењето на ехото. Опсег на вибрафонот е од f do f³.

Типичен вибрафон од компанијата Лудвиг-Масер

Името го добил според зборот „вибра“ — вибрирање и „фоне“ — звук. Се користи за музички ефекти во симфониски оркестар, како и во џез и забавни оркестри.[2]

Наводи уреди

  1. The Vibraphone: A Summary of Historical Observations with a Catalog of Selected Solo and Small-Ensemble Literature; by Harold Howland; Percussionist, volume 13, no. 2, Summer 1977
  2. Blades, James; Holland, James. "Vibraphone." Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press. Accessed August 17, 2015. http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/article/grove/music/29286.

Надворешни врски уреди