Стара Рига

(Пренасочено од Вецрига)

Стара Рига или Вецрига (латвиски: Vecrīga) – историски центар на Рига, Латвија, сместен на источната страна на реката Даугава. Стара Рига е прочуена по своите стари цркви и катедрали како што се Риганската катедра и црквата Св. Петар.

Стара Рига
Светско наследство на УНЕСКО
Стара Рига
КритериумКултурно: i, ii
Навод852
Запис1997 (XXI заседание)

ИсторијаУреди

ИзвориУреди

Стара Рига е изворното подрачје на Рига и е во границите на историскиот град пред истиот многу да се прошири во доцните години на 19 век. Во старо време, Вецрига бил заштитена со заштитни ѕидини од сите страни освен од страната на брегот на Даугава.

НаследствоУреди

Во осумдесеттите години на 20 век, Вецрига била затворена за сообраќај и само резидентите и доставните возила имале право за движење со специјални дозволи. Стара Рига е дел Светското наследство на УНЕСКО каде е запишана како „Историски центар на Рига“.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди