Велепоседнички дом

Велепоседнички дом или великопоседнички домкуќа на село, која историски го претставувала средиштето на великопоседот (видете Великопоседништво). Изразот обично се применува за релативно мали куќи на село кои му припаѓаат на благородничките семејства, наместо за велики достоинственички куќи. Тие може да се со одбранбен карактер (до барокниот период) со ѕидини, шанци и кули или пак со чисто станбен карактер во согласност со општествените прилики во своето време.

Вадесдонската великопоседничка куќа

Великопоседнички домови уреди

Поврзано уреди