Вграден систем е компјутерски систем — комбинација на компјутерски обработувач, компјутерска меморија и периферни уреди со влез / излез — кој има посветена функција во поголем механички или електричен систем.[1][2] Вграден е како дел од целосен уред, честопати вклучувајќи електричен или електронски хардвер и механички делови. Бидејќи вградениот систем обично ги контролира физичките операции на машината во која е вграден, тој често има ограничувања во компјутерот во реално време. Вградените системи контролираат многу уреди кои се вообичаени денес.[3] Деведесет и осум проценти од сите произведени микрообработувачи се користат во вградените системи.[4]

Вграден систем на картичка со приклучок со обработувач, меморија, напојување и надворешни интерфејси

Современите вградени системи честопати се засноваат на микроконтролери (т.е. микрообработувачи со интегрирана меморија и периферни интерфејси), но обичните микрообработувачи (користејќи надворешни чипови за меморија и кола на периферни интерфејси) се исто така чести, особено кај покомплексните системи. Во секој случај, користените обработувачи (и) може да бидат типови кои се движат од општа намена до оние специјализирани во одредена класа на пресметки, или дури и обичај дизајнирани за применливата апликација. Заедничка стандардна класа на посветени обработувачи е обработувачот за дигитален сигнал (DSP).

Бидејќи вградениот систем е посветен на специфични задачи, инженерите за дизајн можат да го оптимизираат за да ја намалат големината и цената на производот и да ја зголемат сигурноста и перформансите. Некои вградени системи се масовно произведени, а имаат корист од економијата на обем .

Вградените системи се движат од преносни уреди како што се дигитални часовници и MP3 плеери, до големи стационарни инсталации како контролори на семафори, контролирани контролори за логика и големи комплексни системи како хибридни возила, системи за медицински слики и авионика . Комплексноста варира од ниска, со еден микроконтролер чип, до многу висока со повеќе единици, периферни уреди и мрежи поставени во решетката за голема опрема .

Историја уреди

Наводи уреди

  1. Michael Barr. „Embedded Systems Glossary“. Neutrino Technical Library. Посетено на 2007-04-21.
  2. Heath, Steve (2003). Embedded systems design. EDN series for design engineers (2. изд.). Newnes. стр. 2. ISBN 978-0-7506-5546-0. An embedded system is a microprocessor based system that is built to control a function or a range of functions.
  3. Michael Barr; Anthony J. Massa (2006). „Introduction“. Programming embedded systems: with C and GNU development tools. O'Reilly. стр. 1–2. ISBN 978-0-596-00983-0.
  4. Barr, Michael (1 August 2009). „Real men program in C“. Embedded Systems Design. TechInsights (United Business Media). стр. 2. Посетено на 23 декември 2009.