Васил Мицковски (револуционер)

македонски револуционер
Ова е статија за македонски револуционер. За истоимениот новинар видете тука

Васил Настев Мицковски — македонски револуционер, крушевски војвода на Македонската револуционерна организација.

Васил Мицковски
Роден 18 јануари 1886
Крушево, Македонија
Починал непознато
непознато

ЖивотописУреди

Васил Мицковски е роден на 18 јануари 1886 година во Крушево, тогаш во Отоманското Царство. Се приклучил кон ВМОРО и во Илинденското востание бил четата на Питу Гули. По задушувањето на востанието се легализира и станува член на градската терористичка група. Од 1906 година до Младотурската револуција од 1908 година е крушевски реонски војвода. По Првата балканска војна српската власт го држела година дена во затвор, потоа насилно бил мобилизира во српската армија. Дезертирал и организирал чета, со која се бори со Србите до 1915 година[1].

ИзвориУреди

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 108.