Шпандау 04 (германски: Wasserfreunde Spandau 04) — германски спортски клуб од Берлин . Познат е по својот ватерполо и одделот за пливање.

Овој клуб е германски првак,но тој исто така, се борел за титулите на европските шампиони. Тој бил најсилниот во доцните 1980 - ти . Клубот во моментов е обучен од српскиот експерт Небојша Новоселац . Тој играл во клубот во Берлин до 1990 година . Тој играл на натпреварите за Западна Германија.

Успеси уреди

  • Државно првенство на Германија (35)
1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016
  • Куп на Германија (31)
1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1990, 1991, 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016
  • Супер купот на Германија (13)
1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1997, 1999, 2001, 2002, 2003, 2014

Меѓународни успеси уреди

  • Лига на Шампиони (Куп на шампиони / Евролига) ( 4 )
1983, 1986, 1987, 1989.
  • Супер купот на Европа ( 2 )
1986, 1987 година.

Надворешни врски уреди