Бруто национална среќа

Бруто национална среќа (GNH) е мерење на колективната среќа на една нација. Тоа е концепт кој се појавил во 1972 година во Бутан како идеја на тогашниот бутански крал. Идејата претставува противтежа на бруто-националниот производ како индикатор за развој, но кој укажува само на економската компонента на развојот.

Слоган за Бруто национална среќа 
Бруто национална среќа

ИсторијаУреди

ПотеклоУреди

Во 1970-те години, земјите во развој беа насочени кон зголемување на економскиот успех да се помогне во развојот на просперитетот.[1]  Кралот на Бутан, Џигме Синге Вангчук, верува дека економскиот пристап го обесчовечува процесот на развој. Вангчук решил да се насочи на концептот којшто тој го нарекува „Бруто национална среќа“. 

НаводиУреди

  1. Brooks, Arthur C. (2008-01-01). Gross National Happiness: Why Happiness Matters for America--and how We Can Get More of it (англиски). Basic Books. ISBN 0465002781.

Надворешни врскиУреди