Во теоретската физика, мембрана, брана или п-брана е просторен математички концепт што се појавува во теоријата на струните и сродните теории (како на пример во М-теоријата и космологијата на браните). Мембраните постојат во одреден број на димензии. Теоретичарите на струните како Нил Турок, Барт Оврат и Пол Стејнхард ја изнесуваат идејата дека нема повеќе или помалку од 11 димензии.

Поврзано Уреди

Надворешни врски Уреди

Наводи Уреди