Во теорија на физиката, М-теорија е продолжеток на теоријата на струните при што се утврдува постоењето на 11 димензии. Поборниците на оваа теорија веруваат дека теоријата за 11 димензии ги обединува и ги заменува сите пет теории на струните. Иако не е познат целосниот опис на теоријата, се знае дека динамиката на ниската ентропија е супергравитација која делува заедно со две и пет димензионални мембрани.

НаводиУреди

ЛитератураУреди

За натамошно читањеУреди

Надворешни врскиУреди