Бнај Моше (хебрејски: בני משה, Деца на Мојсеј) или познати како Инка Евреи се мала религиска група во Перу. Првично оваа еврејска група се појавила во Трухиљо, а Јудаизмот во Перу започнал да се шири од Арекипа.

Бнај Моше

Поголем број Бнај Моше живеат во Израел, особено во Кфар Тапуах. Оваа група на луѓе денес се во процес на адаптирање во израелското еврејско население.

ИсторијаУреди

Оваа заедница во Перу била создадена во 1966 година од еден човек по име Вилануева во Трухиљо. Тој бил инспириран да ја создаде групата поради тоа што тој самиот бил презиран во градот каде живеел бидејќи ја сменил религијата од Католицизам во Јудаизам. Тој потоа отпатувал во Шпанија каде подлабоко се запознал со новата религија и кога се вратил во Перу започнал со проповедувањ на истата.

ДенесУреди

Во 2008 година во Перу околу 10.000 жители се изјасниле како Евреи. Инка Евреите не се официјална религиска или етничка група во Перу. Сепак, популарно верување во државата е дека тие се следбеници на Инките, иако добар дел од нив се местици и нема забележано присуство на шпански Евреи при создавање на гупата.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди


Надворешни врскиУреди