Битка кај Долијана

Битката кај Долијана се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност на 18 мај 1821 година. На чело на грчките востаници бил Никитас Стамателопоулос, чија чета броела околу 200 војници.

Битка кај Долијана
Дел од Грчка војна за независност
Датум 18 мај 1821
Место Долијана, Грција
Исход грчка победа
Завојувани страни
Flag of Greece (1821).svg Грчки револуционери Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Flag of Greece (1821).svg Никитас Стамателопоулос Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg непознато
Сила
200 2.000
Жртви и загуби
3 загинати 300 загинати

И покрај тоа што Грците било во помал број, сепак успеале да убиат околу 300 турски војници и да заробат исто така поголем број од нив.