Биргит Стал-Ниберг

 

Биргит Елида Стал-Ниберг (27 ноември 1928 - 20 јануари 1982) била шведска уметница. Таа била позната по нејзината политичка уметност во 1960-тите и 1970-тите.

Раниот животУреди

Родена во Јамтланд, Шведска, Биргит Стал-Ниберг била најстарата од петте ќерки. Таа пораснала во блискиот мал град во Хамердал . Нејзината мајка била Ајда Џонсон, а нејзиниот татко, Елов Штал, бил член на Шведската социјалдемократска партија и Меѓународната организација на добри темплари, и бил успешен виолинист и сликар аматер. Тој бил вклучен во локалното работничко движење што доведува до раѓањето на првиот локален синдикат - Шведско здружение на работници за шумарство и дрва. Растејќи, таа била опкружена со театарски и музички групи кои извршиле влијание врз нејзиниот уметнички живот. Таа првично следела кореспондентен курс по сликарство преку Nordiska korrespondensinstitutet . Таа станала студентка во локалното државно училиште, а во 1949 година присуствува на уметничкото училиште Оте Сколд. Сепак, таа наскоро морала да се врати во Хамердал каде што се запиша на програма за учење на далечина. [1] [2] [3] [4]

Импресионирана од нејзините уметнички напори, колешката уметница Берта Хансон ја охрабрила Стал-Ниберг да се занимава со уметност и договорила работа со скратено работно време за неа во Дандерид . Во тоа време, Стал-Ниберг тренирала во Академијата Либре во Стокхолм, под Ленарт Род . Во 1952 година, таа потоа постанала студентка на Кралскиот институт за уметност (Konsthögskolan), каде што ѝ предавал илустраторот од Гетеборг, Рагнар Сандберг . По дипломирањето во 1958 година, таа патувала во Франција и Мексико . Во Констхогсколан, таа го запознала својот колега финско-шведски сликар Хендрик Ниберг и се венчале. [1] [2] [3]

Уметничка кариераУреди

Во 1961 година, Стал-Ниберг ја одржала својата прва изложба во Лила Павиљонген во Стокхолм, која вклучува живи композиции со светли бои поставени во урбани заднини. Стал-Ниберг и нејзиниот сопруг учествувале на изложбата фем målare i Östersund следната година, во која биле вклучени нејзините слики Gron sommar и Blommande vas. Во 1969 година, таа соработувала со графичарот Ингегерд Молер за изложба во Естерсунд . Помеѓу многуте слике што биле прикажани биле Veckans affärer, Woman Power и Rulltrappa, од кои сите прикажувале современи теми. На крајот, подземните вагони, банките, стоковните продавници и предградијата станале теми на нејзините слики. Некои од нејзините дела од ова време покажале дека таа ги користела отуѓеноста, анонимноста и културната поделеност како нејзини централни теми. Таа прави неколку студии на луѓе кои земаат ескалатори и патуваат во вагони. Таа се фокусира на толкување на индивидуалноста на луѓето. Нејзината Тунелбана во 1972 година била насликана откако ги видела луѓето во реалниот живот. Прикажува уморен работник и неговиот млад син, кои седат покрај софистицирана дама во подземен вагон. Таа ја додадала жената во својот состав откако ја виде нејзината фотографија во женски магазин. [1] [2] [3]

Стилскиот развој на Стал-Ниберг бил под големо влијание на францускиот кубистички уметник Фернанд Леже, и таа често користела контрастни теми во нејзините слики. Нејзините фигуративни слики биле прикажани со дебели и темни мускулести контури и вклучуваат повеќе од една перспектива. Во 1973 година, таа ја насликала Среќни момчиња - слика која прикажува машки фигури кои брзо се движат кон гледачот. Фигуралниот стил на мажте во нејзините композиции ги покажува како активни и често биле насликани со нивните заштитни шлемови и актовки. Во Det nya modet (1972), таа насликала контрастна слика на модниот свет со секојдневниот живот, а Skyltfönster i Berlin (1981) прикажува две жени облечени во бело, кои танцуваат кон шарени манекени. Вториот се потсетува на композициите на Пикасо. Нејзините слики честопати сугерираа на социјални коментари, како што е Sverige (1974) и намалување на населението, како што се Erik Escha, Resta и Logen Ede skans finns inte längre . Работела и на керамички композиции во текот на 1970-тите. Примерите вклучуваат Arbetsgemenskap, Dans, Kvinnans ideal и Kvinnans vardag . Помеѓу 1971 и 1975 година, таа работи на интерпретации на работната средина, правејќи слики од фабриката за порцелан Gustavsbergs Porslinsfabrik. Во тоа време, таа креирала и постери под Друштвото за промоција на уметноста) и Одделот за заштита на работниците. [1] [2] [3]

Додека работела како учител на Катедрата за ликовни уметности во Констфак, Стал-Ниберг соработувала на антологијата Bildanalys која ги анализира композициите од општествена перспектива. Делата на Стал-Ниберг се појавија на многу значајни изложби, вклучувајќи ги и изложбата Svenska Konstnärinnor, Kvinnfolk и Vi slåss för livet. Таа ја одржала својата последна самостојна изложба во Galleri Doktor Glas во Стокхолм во 1982 година. [1] [2]

Подоцнежните годиниУреди

Стал-Ниберг починала во Стокхолм, на 20 јануари 1982 година. [1]

НаводиУреди

 

Дополнително читањеУреди

  • Birgit Ståhl-Nyberg at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Flensburg, Birgitta (8 March 2018). „Birgit Ellida Ståhl-Nyberg“. Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (Swedish). Посетено на 13 June 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „skbl“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „skbl“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „skbl“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „skbl“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „skbl“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Werkmäster, Barbro. „Birgit Elida Ståhl-Nyberg“. Svenskt biografiskt lexikon (Swedish). Посетено на 13 June 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „sv“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „sv“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „sv“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „sv“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Birgit Ståhl-Nyberg hittade typerna – och gjorde dem tydliga i sitt måleri“. Östersunds-Posten (Swedish). 7 April 2010. Посетено на 13 June 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „op“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „op“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „op“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  4. „Birgit Elida Ståhl-Nyberg“ (Swedish). Lexikonett Amanda. Посетено на 13 June 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)