Биофизика

(Пренасочено од Биофизичар)

Биофизиката е интердисциплинарна наука која ги користи методите од физиката при проучување на биолошките системи. Таа ги поврзува физиката и биологијата, особено физиологијата. Проучувањата се вршат на сите нивоа на живата материја од молекуларно ниво па до ниво на цели организми.

Терминот „биофизика“ првично бил воведен од страна на Карл Пирсон во 1892 година.[1][2]

НаводиУреди

  1. Pearson, Karl (1892). The Grammar of Science. стр. 470. 
  2. Roland Glaser. Biophysics: An Introduction. Springer; 23 април 2012. ISBN 978-3-642-25212-9.