Отвори го главното мени

Бигамијата е посебен случај на полигамија и се користи за некој/некоја кој/која има две сопруги/два сопруга. Бигамијата, како и полигамијата е нелегална во повеќето земји во светот, освен во некои муслимански земји како и во некои региони со специфични христијански цркви како Мормоните, кои во своите учења одобруваат повеќе жени за мажот. Многу поретко се случува жената да има право на повеќе мажи, како во некои племиња во пацифичкиот океан, каде често жената е мажена за два браќа од друга фамилија.

Бигамијата нема само специфично значење во кое двете сопруги знаат една за друга, но и пошироко значење со кое е забрането човек да се ожени по втор пат сè додека не се е развел со претходната жена, како и и да има две семејства/сопруги во исто време но на различни места кои не знаат едни за други.