Бероја во старогрчката митологија било име на повеќе личности.

Митологија уреди

  1. Овидиј ја споменал во својата книга „Метаморфози“. Така, љубоморната Хера ја наговорила да побара од својот љубовник Зевс и да се појави пред нив со целата величественост и моќ.[1][2]
  2. Според ВергилиеватаЕнеида“, таа била Тројанка, мажена за Дорикле. Ирида го презела нејзиниот лик и ги наговорила жените да ги запалат бродовите на брегот на Сицилија.[3]

Наводи уреди

  1. -{Bk III:273-315 Semele is consumed by Jupiter’s fire.}-; -{Metamorphoses Book III (A. S. Kline's Version)}-
  2. Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.
  3. „-{Greek Myth Index: Beroe}-“. Архивирано од изворникот на 18 јуни 2010. Посетено на 23 јули 2010.